sobota 19. marca 2016



Čo je SIX SIGMA (6 σ) ?



Six Sigma je podnikateľská stratégia, ktorá organizáciám umožňuje prudko zlepšiť ich úroveň pomocou plánovania a monitorovania každodenných podnikateľských aktivít spôsobom, ktorý minimalizuje výskyt chýb a zvyšuje spokojnosť zákazníka. 

Six sigma je stratégia spoločnosti, ktorá ma za cieľ dosiahnuť vysokokvalitný proces s minimálnou chybovosťou a zameriava na tie procesy, ktoré sú dôležite pre zákazníka.


Základným zámerom metodológie Six Sigma je optimalizácia podnikových procesov, s tým súvisiaca minimalizácia nákladov, efektívne plnenie požiadaviek  zákazníkov, dosahovanie konkurenčných výhod, zvyšovanie ziskovosti, produktivity, maximalizácia výkonnosti podnikových procesov. Zlepšovanie procesov znamená redukciu veľkosti odchýlok, exaktne nameraných a kvantifikovateľných hodnôt daných procesov alebo produktov.


Sigma (σ) – je grécke písmeno, ktoré sa využíva v matematickej štatistike na definovanie  napr. štandardnej odchýlky, ktorá nám ukazuje, do akej miery sú jednotlivé merané hodnoty zoskupené okolo strednej hodnoty. 

Six sigma ma tri hlavné významy a to:
  • Six Sigma je ukazovateľ spôsobilosti procesov 
  • Six Sigma je metóda zlepšovania produktivity, výkonnosti a kvality poskytovaných výrobkov a služieb. Vychádza z dokonalého porozumenia požiadaviek a očakávaní zákazníkov a uplatňuje overené nástroje na odstraňovanie chýb v procesoch ich uspokojovania. Realizuje sa prostredníctvom vlastných zamestnancov podniku, ktorí predstavujú najdôležitejšie riešiteľské kapacity zlepšovania.
  • Six Sigma je nástroj realizácie stratégie.

Obr. 1: Úroveň SIGMA a pravdepodobnosť výskytu chyby na milión príležitostí

Úrovne, alebo stupne Sigma ukazujú, s akou pravdepodobnosťou sa v procese vyskytne chyba a definuje ich DPMO.

DPMO –Defects per Milion Opportunities – počet chýb na milión príležitosti.

Výpočet DPMO: 




Príklad:

Firma vyrobila 8000 kusov výrobkov z toho 6 ks bolo zlých, výrobky sa skladajú z 10 kusov podskupín akú úroveň sigma dosahuje proces ? 




Proces dosahuje úroveň približne 2,8 Sigma


Obr 2: Úroveň Sigma a DPMO- prevodná tabuľka



DPMO vs. PPM


DPMO je ako už bolo opísanie vyššie Defects per Milion Opportunities – počet chýb na milión príležitosti, ale často sa v praxi objavuje pojem PPM čo znamená parts per milion - koľko chybných kusov pripadá na milión dodaných kusov. Znamená teda DPMO a PPM to isté ? Nie tak celkom.


Hlavný rozdiel medzi DPMO a PPM je v samotnom výpočte. Kedže pri DPMO sa počíta aj s tým s koľkých kusov sa výrobok skladá a teda potencionálne môže byť každý chybný, pri PPM sa počíta len podiel chybných kusov z celkovo vyrobených. 

Uvediem si príklad výpočtu DPMO a PPM pri rovnakom zadaní.

Príklad: vyrobených bolo 5000 ks výrobkov z toho bolo chybných 520, výrobky sa skladajú z 5 podkupín aké je PPM a DPMO pre proces výroby produktu ? 









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára